Joskus elämässä tulee tilanteita, jolloin haluaa tehdä jotain uutta ja erilaista. Toisinaan kyse voi olla pienistä asioista, toisinaan kyseessä voi olla isompi muutos elämässä ja sen suunnassa. Opiskelu on erittäin hyvä valinta oikeastaan missä kohtaa elämää vain: ei ole väliä, haluatko syventää nykyistä ammattiosaamistasi, osallistua tietylle taitokurssille vai oppia kokonaan uuden ammatin, on opiskelu hyvä sijoitus itseensä. Aina ei kannata hakea pelkästään korkeakouluihin, sillä opiskelu kestää pidempään ja kouluun pääsy on haastavampaa kuin esimerkiksi opistoihin.
Opiskeluelämässä korostuu oppimisen ja osaamisen lisäksi yhteisöllisyys ja hauskanpito, jota voi edesauttaa esimerkiksi https://www.partyking.fi verkkokaupassa shoppailu. Opiskellessa kannattaa tutustua uusiin ihmisiin, sillä se voi edesauttaa esimerkiksi uusille urapoluille pääsyä!
1. Opiskelu opistossa on joustavaa
Opistossa opiskelu on hyvin joustavaa verrattuna normaaliin koulunkäyntiin. Siinä missä esimerkiksi ammattikorkeakoulututkintoa opiskellessa ihminen on sidottu päivällä käytäviin kursseihin, ovat esimerkiksi Keravan Opiston kurssit pääosin illalla käytäviä. Näin myös arkisin töissä käyvillä on mahdollisuus osallistua kursseille.
Tarkista oman alueesi opistojen aikataulut, jotka julkaistaan usein reilusti ennen lukukausien alkamista. Lukukauden järjestetään usein kevät- ja syksypainotteisesti, eli kurssit alkavat joko elo-syyskuussa tai tammi-helmikuussa ja päättyvät joko ennen joulua tai ennen kesää.
2. Kurssien hinnat ovat edulliset
Yleisesti ottaen opistoissa kurssien hinnat ovat edullisia verrattuna muuhun vastaavaan koulutukseen. Kursseilla ei usein ole mitään kiinteää hintaa, joten hinnat voivat vaihdella kurssista ja lajista riippuen. Monet opistot järjestävät myös ilmaista tekemistä etenkin lapsiperheille ja vanhuksille: esimerkiksi Keravan Opisto järjestää ilmaisia luentoja mm. sepelvaltimotaudin ehkäisemiseksi ja sosiaaliturvan kiemuroista.
Kurssihinnan lisäksi voi tulla erilaisia materiaalimaksuja esimerkiksi käsityökursseille, jos materiaalien hinta ei sisälly kurssihintaan. Tästä kuitenkin ilmoitetaan erikseen, mikäli materiaalit tulee hankkia ja kustantaa itse.
Kannattaa myös muistaa, että erilaiset ryhmät voivat saada alennuksia kurssien hinnoista. Esimerkiksi työttömille ja eläkeläisille myönnetään usein reilujakin alennuksia kurssien hinnoista. Kysy lisää omista mahdollisuuksistasi saada alennusta lähimmältä opistoltasi!
3. Ohjelmaa löytyy monille eritasoisille ryhmille
Olit sitten työssäkäyvä, nuori, lapsi, eläkeläinen, maahanmuuttaja, kielitieteilijä, innokas käsityöläinen tai rentoa liikuntaharrastusta kaipaava, kursseja löytyy aivan varmasti jokaiseen makuun. Esimerkiksi liikuntaryhmiä löytyy monia erilaisia erityylisille liikkujoille: löytyy painonpudotusryhmiä, kursseja erilaisille tanssijoille, tietyn lajin vasta-alkajille harjotitelukursseja, liikkumista todella kovaan menoon tottuneille ja niin edelleen.
Monilta muilta eri aloilta löytyy kursseja myös niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille harrastajille. Myös kielipuolelta löytyy syventäviä kursseja niille, jotka jo opittua kieltä haluavat herätellä tai käyttää. Tutustu oman opistosi valikoimaan esimerkiksi opiston nettisivujen kautta.
4. Kokeile rohkeasti uutta
Koska opistossa opiskelu on usein edullista ja pystyt tekemään sitä iltaisin vapaa-ajalla, voit rohkeasti kokeilla uusia lajeja ja tekniikoita kurssien avulla, tai löytää kokonaan uusia mielenkiintoja.
Jos syksyllä olet aloittanut opistolla jonkin kurssin, käytä hetki jokaisen luennon jälkeen siihen, että kuljet ympäri opistoa. Kiinnittääkö viereisestä luokasta tuleva kaunis musiikki huomiosi? Etkö saa katsettasi irti seinillä näkyvistä taideteoksista, joita muilla kursseilla on aikojen saatossa tehty? Kun syksyn kurssit loppuvat ja ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa, muistele mikä sinua kiinnosti ja ilmoittaudu esimerkiksi kitaransoiton kurssille. Tuskin menetät mitään, ja parhaimmillaan löydät uuden mielenkiinnon kohteen!