Valokuvauksen opinnot Suomessa

Valokuvauksen opinnot Suomessa

Tässä osiossa tarkastellaan valokuvausta osana kulttuurialan opintoja. Valokuvaus on viime vuosina popularisoitunut ja yleistynyt digi- ja kännykkäkameroiden myötä.

Moni kiinnostuu valokuvauksen opinnoista. Valokuvausta voi opiskella monessa eri oppilaitoksessa ja eri tasoilla.

Valokuvaus on kuitenkin usein erittäin kallista ja myös monet oppilaitokset ovat kalliita. Toisaalta, monilla kouluilla on käytössään kalliita välineitä valokuvaukseen, ja tällöin itse ei tarvitse hankkia kaikkea. Moni koulu antaa välineitä myös lainaan.

Valokuvausta voi opiskella yliopistossa, esimerkiksi Aalto Yliopistossa eli entisessä taideteollisessa korkeakoulussa. Myös Lapin yliopistossa on mahdollista opiskella valokuvausta. Itä-Suomen yliopistossa valokuvausta ja kuvankäsittelyä voi opiskella muutamia kursseja osana mediatutkimuksen opintoja. Helsingin Aalto-yliopiston opiskelijat ovat myös tulleet maailmalla tunnetuksi Helsinki School-markkinointinimen alla. Yleensä valokuvausta opiskellaan kuitenkin muualla kuin yliopistossa. Muut oppilaitokset tarjoavatkin runsaasti mahdollisuuksia suorittaa valokuvauksen opintoja. Seuraavaksi enemmän näistä mahdollisuuksista.

Kansalaisopistot ja erilaiset opistot tarjoavat erilaisia valokuvauskursseja. Hinnat vaihtelevat suuresti, usein kansalaisopiston kurssit ovat kaikkein edullisimpia. Jotkut opistot tarjoavat myös pidempiä, esimerkiksi vuoden pituisia valokuvauksen kursseja. Ammattikouluissa voi myös opiskella valokuvausta, valokuvauksen opinnot saattavat kuulua osaksi media-alan opintoja. Monet valokuvauskoulut ovat erittäin kalliita. Valokuvausta voi opiskella myös ulkomailla, yhä useammassa maassa on tarjolla kursseja myös englanniksi. Moni suomalainen onkin opiskellut valokuvausta ulkolaisissa oppilaitoksissa.

Valokuvauksen opintojen sisältö riippuu suuresti oppilaitoksesta. Usein ne sisältävät kuvauksen perusteita, kuvankäsittelyä, studiokuvausta jne. Opinnot voivat sisältää myös valokuvauksen tai taiteen teoriaa, yliopistossa myös kulttuuritutkimuksen teoriaopintoja. Moniin opintoihin sisältyy joku projekti, esimerkiksi näyttelyn järjestäminen tai oman portfolion tekeminen. Monissa opinnoissa keskitytään myös johonkin erikoisalaan, esimerkiksi luontokuvaukseen, henkilökuvaukseen tai kuvajournalismiin. Perinteistä valokuvausta opetetaan enää harvassa oppilaitoksessa, harva valokuvausta opiskeleva nuori oppii itse kehittämään kuvia pimiössä kemikaalien kanssa.

Valokuvauksen opintojen sisältö onkin siis muuttunut suuresti viime vuosina. Myös erilaiset netin palvelut kuten erilaiset blogisivustot, kuvapankkien tekeminen jne ovat tulleet osaksi valokuvauksen opintoja.

Valokuvausta voi myös opiskella online. Tarjolla on suuri määrä esimerkiksi youtube videoita, tai kursseja tarjoavia kouluttajia verkossa, kuten esimerkiksi verkkokurssi shawacademy . Joissakin kurssit ovat tiettyyn kellon aikaan, kun taas toisissa kurssia voi katsoa verkosta mihin aikaan vaan, Nettiopetuksessa on kuitenkin omat rajoituksensa, esimerkiksi kameran säätöjä voi olla vaikeampi neuvoa kuin opettaja henkilökohtaisesti. Lisäksi moni valokuvauskoulu järjestää esim. kuvakävelyjä tai kuvausretkiä, ja näihin ei nettikurssi sovellu. Valokuvauksen opiskelu yksin netistä voi myös helposti olla tylsempää kuin vaihtaa ajatuksia kurssikavereiden kanssa.

Valokuvauksen opintointoa rajoittaa monella valokuvausalan maine, että sillä on vaikea työllistyä. Toisaalta, moni ansaitsee hyvin ns. freelancekuvaajana. Myös netin kautta on mahdollisuus ansaita valokuvilla, esimerkiksi myymällä valokuviaan eri sivustoille tai vaikka lehdille.

Hyvistä valokuvaajista on myös kysyntää. Visuaalisuus on koko ajan yhä arvostetumpaa ja esimerkiksi firmalle tyylikäs kotisivu, jota koristavat ammattimaiset valokuvat, voivat olla firman paras käyntikortti. Moni firma ei välttämättä halua maksaa ammattikuvaajan palveluista ja näin ollen ottavatkin kuvansa itse.

Valokuvausta opettavat ovat usein ammattivalokuvaajia. On hyvä myös mikäli opettajilla on kasvatustieteen opintoja, koska vaikka heillä olisi hyvät kuvaajan taidot, ei se tarkoita sitä että he osaavat opettaa.

dante