Taide- ja kulttuuriopintoja Eccon jalanjäljissä

Taide- ja kulttuuriopintoja Eccon jalanjäljissä

Tässä artikkelissa kerromme siitä, millaisia taide- ja kulttuuriopintoja on esimerkiksi tarjolla, ja millaisiin saavutuksiin tämän alan opiskelijat voivat parhaimmillaan pystyä. Eräs mielenkiintoinen ja kantava esimerkki löytyy kenkien maailmasta. Kerromme esimerkin siitä, kuinka luovalla ja käsityötaitoja vaativalla alalla voi myös menestyä.

Millaisia taide- ja kulttuurialan opintovaihtoehtoja on tarjolla, ja millaisia ominaisuuksia alalla menestyminen vaatii?

Taide- ja kulttuuriala tarjoaa monenlaisia opintopolkuja. Voit esimerkiksi opiskella esittävän taiteen koulutusalalla – vaikkapa sirkusalaa – päivätoteutuksena. Tällainen vaihtoehto löytyy Turun ammattikorkeakoulusta. Esittävän taiteen koulutuksen alalla voit opiskella samassa oppilaitoksessa myös vaikkapa tanssinopettajaksi tai teatterialaa. Teatteri- ja sirkusala on myös mahdollista yhdistää. Hämeen ammattikorkeakoulussa on puolestaan mahdollista opiskella YAMK-tasoiset opinnot kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä -opintojaksolla.

Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa puolestaan YAMK -tasoista kulttuurialan koulutusta median ja kulttuuriyrittäjyyden saralla, sekä taiteen uusien kontekstien saralla. YAMK -tasoiset kulttuurituottajan opinnot voi suorittaa myös vaikkapa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, josta löytyy tällä hetkellä päivätoteutuksena myös muuta kulttuurituottajan koulutusta. Savonia-ammattikorkeakoulussa on puolestaan mahdollista ottaa osaa muotoilijakoulutukseen päivätoteutuksena. Myös musiikin saralta löytyy erilaisia koulutusvaihtoehtoja, kuten päivätoteutuksena järjestettävä musiikkipedagogikoulutus Savonia-ammattikorkeakoulussa.

Edellä esitellyt esimerkit ovat vain muutamia mahdollisuuksia, joita taide- ja kulttuuriala tarjoaa alasta kiinnostuneille opiskelijoille. Kannattaakin ehdottomasti tutustua alan moninaisiin vaihtoehtoihin, jos tunnet paloa juuri tälle alalle!

Taide- ja kulttuurikoulutuksessa korostuu opintojen laaja-alaisuus, ja nämä koulutukset tarjoavat myös monia erilaisia työmahdollisuuksia. Kilpailu aloilla on kuitenkin melkoisen kovaa, joten omiin kykyihin uskominen on erittäin tärkeää. Lisäksi onnistumisen edellytyksenä on riittävä määrätietoisuus, sekä valmius tehdä kovasti töitä omien unelmien ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Alan runsas suuntautumisvaihtoehtojen valikoima tekee alasta erityisen mielenkiintoisen, mutta kenties myös vaikeasti hahmotettavan.

Kulttuurialalla tarvitaan luovuutta, ongelmanratkaisutaitoja sekä visuaalista hahmotuskykyä, eikä kielitaidosta ja markkinointitaidoistakaan ole haittaa. Alan kovan kilpailun vuoksi on nimittäin aivan erityisen tärkeää, että osaat markkinoida omaa osaamistasi.

Ecco esimerkkinä alan upeasta vaikuttajasta

Kuten artikkelin alussa mainittiin, löytyy eräs upea esimerkki alan todellisesta vaikuttajasta kenkien maailmasta. Kyseessä on brändi, lähes kaikkien tuntema Ecco, joka on valloittanut maailmaa pienestä Bredebon kylästä käsin. Kenkien oivaltavuus ja käytännöllisyys on tehnyt niistä tunnettuja ympäri maailman ja kengät ovatkin oikea alan taidonnäyte!

Ecco on perheyritys. Tällä hetkellä yritys pystyy työllistämään jo melkein 20 000 työntekijää, mikä ei ole lainkaan huono saavutus alun perin pikkukaupungin yritykselle. Ecco on tunnettu monipuolisuudestaan ja laadukkuudestaan, ja ne ominaisuudet ovat nostaneet merkin kaikkien laatukenkiä arvostavien tuntemaksi. Eccon valikoimista löytyy niin juhlakenkiä kuin urheilukenkiäkin, sekä monenlaisia kenkiä myös siltä väliltä. Merkin kaikissa kengissä korostuu huolellinen valmistusprosessi sekä korkea laatu.

Ecco onkin aivan erityisen inspiroiva esimerkki kaikille käsityöalan yrittäjille, ja käsityöalalle suuntaaville opiskelijoille! Ecco on hyvä esimerkki siitä, kuinka intohimoinen suhtautuminen omaan alaan, sekä uskominen omiin kykyihin voi saada suuria aikaan. Sanonta “maasta se pienikin ponnistaa” sopii aivan erityisesti Eccon huimaan kasvutarinaan, joka sai alkunsa pikkukaupungin sydämestä valloittaen lopulta koko maailman. Jos haaveilet pystyväsi samaan, kannattaa harkita jalkinemuotoilijan amk-opintoja!

Eccon jalanjäljissä on hyvä jatkaa omia taide- ja kulttuurialan opintojen suunnittelua. Luotetaan omiin kykyihimme ja myös luovan alan tulevaisuudennäkymiin. Tällaisia inspiroivia esimerkkejä me tarvitsemme uskoaksemme omiin kykyihimme ja mahdollisuuksiimme!

dante