Opintojen kautta kulttuurialan yrittäjäksi

Opintojen kautta kulttuurialan yrittäjäksi

Kulttuurialan opinnot ovat erittäin mielenkiintoiset ja monipuoliset. Voit opiskella esimerkiksi kulttuurintutkimusta, valokuvausta tai media-alaa. Moni suuntaa opintojen jälkeen kulttuurialan yrittäjäksi – ja tässäkin kohtaa mahdollisuuksia on vaikka kuinka. Tarjoamme tässä artikkelissa muutamia vinkkejä kulttuurialan yrittäjäksi aikovalle tai vastavalmistuneelle alan osaajalle.

Panosta koulutukseen

Yrittäjänä osaamisesi tulee olla korkealla tasolla. Siten onnistut vakuuttamaan niin asiakkaasi kuin sidosryhmät siitä, että heidän kannattaa hankkia tuotteensa tai palvelunsa juuri sinulta. Esimerkiksi valokuvauksen saralla valokuvaajan kädenjälki näkyy hänen jokaisessa työssään, ja huonolaatuiset kuvat, jotka on sommiteltu vähän sinnepäin, karkottavat nopeasti asiakkaat. Valokuvaajalle jokainen kuva on käyntikortti hänen työstään. Omaan koulutukseen kannattaa panostaa ja esimerkiksi mahdollisista työharjoitteluista ottaa irti kaikki mahdollinen. Ne ovat loistavia tilaisuuksia solmia työelämäkontakteja ja oppia alaa käytännön työtilanteissa.

Yrittäjäksi yritysneuvonnan kautta

Jo siinä vaiheessa, kun valmistuminen häämöttää, tai vaikkapa jo opintojen aikana, kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvontaan. Usein on hyvä käydä yrityksen perustamiseen liittyvä kurssi, jos toimiminen alan yrittäjänä kiinnostaa. Jokaisella Suomessa asuvalla yritystoiminnasta kiinnostuneella henkilöllä on oikeus saada maksutonta yritysneuvontaa. Se on loistava tilaisuus keskustella asiantuntijan kanssa yrityksesi toimintaan liittyvistä suunnitelmista. Samalla saa asiantuntevaa palautetta siitä, miltä suunnitelma vaikuttaa ja onko se toteuttamiskelpoinen. Samalla voit saada vinkkejä ja ihan käytännön neuvoja siihen, mitä sinun tulee seuraavaksi tehdä yrityksen perustamisessa. Suunnitelman kanssa ei siis kannata jäädä yksin, sillä asiantuntevaa apua on saatavilla!

Yritysneuvonnassa käydään läpi myös yrityksen rahoittamista. Selvitetään, onko sinulla mahdollisuuksia saada starttirahaa, joka voi auttaa turvaamaan toimeentulosi yrityksesi ensiaskeleiden aikana. Myös oikein mitoitettu yrityslaina saattaa olla joissakin tapauksissa tarpeen. Yritysneuvoja osaa kertoa sinulle erilaisista vaihtoehdoista. Etukäteissuunnittelu kannattaa tehdä huolella, ettei kävisi niin että unelmat omasta yrityksestä muuttuvat suoranaiseksi painajaiseksi yrityksen taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Esimerkkejä kulttuurialan yrityksistä

Riippuu hyvin pitkälti opiskelemastasi alasta ja kiinnostuksen kohteistasi, millaisen yrityksen voit perustaa. Esimerkiksi valokuvausliikkeen perustaminen on monen haaveena. Jos olet loistava kuvaaja ja sinulla on tarjota asiakkaillesi jotakin tavallisuudesta erottuvaa ekstraa, saatat menestyä alalla. Ehkäpä voisit erikoistua vaikkapa hääkuvauksiin tai keskittyä ottamaan talteen muistoja perheen pienimmistä. Moni lemmikin omistaja haluaa myös kuvauttaa lemmikkinsä ja jos tulet hyvin juttuun eläinten kanssa, myös tässä saattaisi piillä tuottoisa bisnesidea.

Kultttuurialan opinnot voivat auttaa myös oman blogin pitämisessä. Toisaalta tulee muistaa, että Suomessa vain aniharva bloggaaja elättää blogin pitämisellä itsensä. Blogi on kuitenkin hyvä keino tuoda esiin omaa osaamista, ja esimerkiksi valokuvaajalle se voi olla erinomainen kanava esitellä omia valokuvia ja kerätä tätä kautta potentiaalisia asiakkaita. Hyvä valokuvaaja on kuin tarinankertoja, jonka kuvat kertovat tuhansia tarinoita, ja kiehtovat katsojaa saaden hänen mielikuvituksensa liikkeelle.

Valokuvaajan ammattiin suhtaudutaan toisaalta usein jopa hieman liian romanttisesti, sillä vaikka ala eittämättä onkin mielenkiintoinen, on sen avulla usein melko vaikeaa elättää itsensä. Kilpailua alalla on kovaa ja erilaiset digitaaliset kuvatuotteet ovat aiheuttaneet sen, etteivät läheskään kaikki asiakkaat ole enää valmiita maksamaan paperisista kuvista. Jos aiot elättää itsesi kuvaajana, on tärkeää, että sinulla on takataskussasi ässiä. Eli että pystyt tarjoamaan asiakkaillesi sellaisia tuotteita tai palveluita, joita ihan jokaisen kuvaajan repertuaariin ei kuulu.

dante